Späť na zoznam
nov 8, 2021
Recepty

Zemiakové guličky

Už ste počuli o fialových zemiakoch? Pôsobia ako antioxidanty, podporujú imunitný systém a majú protizápalový účinok. Navyše obsahujú 5x viac vitamínu C ako ich biela varianta. Vyskúšajte výborný vegánsky recept z fialových zemiakov, ktorý vás presvedčí, že nevyzerajú dobre len na tanieri, ale aj vynikajúco chutia.

Ingrediencie:

Slivky

 

5-7ks

Fialové zemiaky

 

1kg

Hladká múka

 

200g

Vanilkový cukor

 

 Podľa chuti

Mletá škorica

 

 Podľa chuti

Soľ

    

                                      Podľa chuti

Rastlinný margarín

 

                                     Podľa chuti

Práškový cukor

 

 Na posypanie

Mleté pistácie alebo mak

 

 Podľa chuti

 

Postup:

1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka.

2. Po vychladnutí zemiaky ošúpeme, rozpučíme, pridáme štipku soli a hladkú muku.

3. Vypracujeme cesto, pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme do tenka.

4. Slivky umyjeme, odkôskujeme a pokrájame na štvrtinky.

5. Vyvaľkané cesto nakrájame na cca 4x4cm štvorčeky.

6. Slivky poukladáme na stvorčeky, posypeme vanilkovým cukrom a mletou škoricou.

7. Z jednotlivých štvorčekov plnených slivkami spravíme guličky.

8. Guľky dáme do hrnca s vriacou vodou a varíme 5-7 minút- kým sa nám nevyplavia.

9. Uvarené guľky potrieme rastlinným margarínom.

10. Podávame posýpané práškovým cukrom a mletými pistáciami, alebo inými orechmi, alebo mletým makom a zalejeme roztopeným rastlinným margarínom.

Prajeme dobrá chuť.

TIP: Fialové zemiaky si viete rýchlo a jednoducho objednať cez e-shop LUNYS: https://lunys.sk/