Vaša strava rozhoduje o tom, ako bude pracovať vaša pečeň.
Pečeň je dôležitý organ v našom tele, ktorý plní mnoho funkcií. Významnú úlohu zohráva pri imunitnej reakcii, štiepi tuky, premieňa bielkoviny, sacharidy a zbavuje sa prebytočných látok z krvi. Pečeň má regeneračné schopnosti, avšak mnohé faktory jej môžu výrazne škodiť. Nadmerná konzumácia alkoholu, veľké množstvá soli, cukru a zlé stravovacie návyky majú na pečeň negatívny vplyv.
K zdraviu vašej pečeni môžete prispieť aj vy sami. Nízkou hladinou cukru s nízkym obsahom toxínov a príjmom vyváženej a zdravej stravy.
Ktoré potraviny by sme mali zaradiť do jedálnička?
Horká zelenina
Horkosť je obvykle známkou toho, že sú v potrave prítomné prospešné enzýmy, ktoré vyživujú pečeň a stimulujú trávenie (produkciu žlče). Horké potraviny majú dostatok minerálov a znižujú obsah ťažkých kovov v krvi. Medzi horké potraviny patrí: púpava, žihľava, rukola, čakanka alebo aj niektoré druhy uhoriek.
Probiotické potraviny
kefír, kombucha, kimchi alebo iná fermentovaná zelenina (zavárané uhorky, kvasená kapusta)
Listová zelenina
Je nabitá protizápalovými a antioxidačnými látkami. Môže
zvyšovať hladinu glutatiónu, čo je jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý má silné tlmiace účinky proti vzniku voľných radikálov.
(hlávkový šalát, špenát, rukola, mangold, atď.)
Kapustová zelenina
Zvyšuje hladinu draslíka a obsahuje indoly, čo sú zlúčeniny známe svojím protirakovinovým účinkom. Zároveň pomáhajú v boji proti estrogénovej dominancii. (brokolica, karfiol, atď.).
Zelené rastliny
Prostredníctvom chlorofylu pomáhajú zbavovať sa tela toxických látok ako dioxíny cez pečeň a stimulujú produkciu antioxidantov.
Bylinky
(kurkuma, zázvor, koriander, petržlen, oregano)
Stimulujú produkciu glutatiónu a pôsobia protizápalovo.
Z uvedených potravín môžete získať látky, ktoré podporujú jej prirodzenú detoxikáciu.
Pečeň tak bude fungovať správne a vy sa budete cítiť naozaj skvele. Zdravá pečeň vás dokáže zbaviť aj mnohých zdravotných problémov. Preto sa pokúste uvedené potraviny konzumovať čo najčastejšie.