Späť na zoznam
apr 27, 2021
Blog

Tretina všetkých vyrobených potravín skončí v koši 

Ako tomu môžeme predísť?

Na celom svete sa vyhodí 1,3 miliardy ton potravín ročne. Ak sa pozrieme na čísla v Európskej únii, v koši skončí ročne 89 miliónov ton potravín. Podľa OSN na Slovensku vyhodíme 900 tisíc ton potravín- to znamená, že každý obyvateľ Slovenska vyhodí 0,44 kilogramu denne potravín do koša. 

Potraviny vyhadzujú farmári, výrobcovia, maloobchodníci ... a v konečnom dôsledku aj my, konzumenti. Do koša sa tak nevyhadzujú len minuté peniaze za jedlo, ale plytvá sa tak aj zdrojmi- elektrická energia, veľké množstvo vody, vyčerpaná pôda...

K minimalizácii potravinového odpadu môže prispieť každý z nás. Situácia je naozaj alarmujúca, no prvoradé je začať od seba. Veríme, že situáciu dokážeme spoločne zmeniť k lepšiemu. Pýtate sa ako ? Ponúkame vám 10 tipov ako neplytvať potravinami: 

1. Staršie potraviny si v chladničke presuňte dopredu

 Ak si staršie potraviny v chladničke presuniete dopredu, tak je viac pravdepodobnejšie, že ich skonzumujete oveľa skôr. Tým by sa nemali pokaziť a vy ich budete mať „ na očiach“. 

2. Plánujte si svoje nákupy- robte si nákupný zoznam

 Nákupný zoznam môže byť efektívny nápad ako sa vyhnúť kúpe potravín, ktoré reálne nepotrebujete. Naplánujte si, aké jedlo budete pripravovať počas týždňa. Prezrite si domáce zásoby a to, čo vám chýba si zapíšte na nákupný zoznam. 

3. Nenakupujte, keď ste hladní

Keď pociťujeme hlad sa nám len veľmi ťažko odoláva príjemným vôňam potravín a tak náš nákupný košík obsahuje potraviny, ktoré nepotrebujeme. Ak ste hladní, občerstvite sa aspoň drobným jedlom, ovocím alebo ovocnou šťavou. 

4. Všímajte si dátumy na potravinách 

Potraviny, ktoré majú krátky dátum spotreby si kúpte len v prípade ak viete, že ich hneď aj spotrebujete. Rozoznávajte medzi „dátum minimálnej trvanlivosti“ (čo znamená dátum dokedy si daná potravina uchová niektoré špecifické vlastnosti) a „dátumom spotreby“ (označenie dokedy je potravina bezpečná na konzumáciu). Budete tak mať prehľad o svojich potravinách a nestane sa vám, že skončí v koši pretože je „ po záruke“. Užitočné bude aj ak, si zapíšete potraviny, ktoré musíte v ten deň spotrebovať, aby neskončili v koši.

5. Nevyhadzujte zvyšky potravín

Potraviny, ktoré nestihnete spotrebovať nemusíte hneď vyhadzovať do koša (pokiaľ nie sú plesnivé). Napríklad ovsenú kašu, ktorá vám ostala z raňajok môžete použiť do cesta na muffiny, zo zvyšnej zemiakovej kaše spraviť zemiakový posúch a ovocie môžete zamraziť a spätne využiť. Zo zvyškov chleba a suchých rožkov si môžete spraviť strúhanku alebo krutóny. 

 

6. Kompostujte

Odpad z potravín premeňte na kompost. Šupky zo zeleniny, ovocia, pokazené potraviny a mnoho ďalšieho viete skompostovať a získate tak kvalitné hnojivo. Nezúfajte, ak nebývate v dome- kompostovať sa dá aj v byte vďaka metóde vermikompostovania- pri ktorej dochádza k rozkladu organického materiálu pomocou dážďoviek. 

7. Konzervujte a mrazte potraviny 

Ak vám zostanú potraviny, skúste ich zakonzervovať alebo zamraziť. Konzervovať môžete ovocie, lečo segedín a mnoho ďalšieho. Chlieb, mäso, zeleninu, ryby, ovocie veľmi dobre znášajú mrazenie. Taktiež ak nespotrebujete huby, vňať a niektoré druhy ovocia a zeleniny viete ich veľmi dobre vysušiť. 

8. Varte správne porcie jedla

Ak si budete dávať pozor na správne porcie jedla, vyhnete sa zbytočnému vyhadzovaniu. Dobrým tipom je- radšej si naberte na tanier menšiu porciu a potom v prípade potreby si jedlo doložíte. 

9. Uložte si potraviny v chladničke podľa zón teploty 

Ideálna teplota v chladničke je 1 až 5 °C. Vo väčšine platí, že na horných poličkách v chladničke sa majú skladovať syry, vajcia, maslo a v stredných poličkách ostatné mliečne výrobky, údeniny, polotovary, jogurty... Na spodných by sa mali potraviny, ktoré majú tendenciu sa rýchlejšie kaziť: mäso, ryby a podobne. Takýmto správnym umiestnením potravín v chladničke vám vydržia dlhšie. 

10. Podeľte sa 

Ak navaríte viac ako ste plánovali alebo vite, že isté potraviny nespotrebujete, podeľte sa so svojimi kamarátmi, rodinou, susedmi, kolegami v práci. Dokonca sa viete podeliť aj s cudzincami prostredníctvom FB skupín- možností je veľa.

 

Inšpirujte sa tipmi a prispejte tak k zníženiu plytvaním jedla vo vašej domácnosti. Neušetríte tým len peniaze, ale predídete vzniku odpadov z potravín. A v konečnom dôsledku budete mať dobrý pocit. 

 

 Zdroj: https://www.minzp.sk/files/odbor-odpadoveho-hospodarstva/neplytvajte-potravinami.pdf