Späť na zoznam
jan 4, 2021
Blog

Liečivé koreniny a bylinky. Používate ich pri varení?

Koreniny a bylinky sú našimi veľkými pomocníkmi v kuchyni. Vďaka nim jedlo dostane jedinečnú chuť a vôňu. Väčšina z nás si bez nich varenie nevie predstaviť. Vedeli ste však, že mnohé z nich majú liečivé účinky a pozitívne vplývajú na naše zdravie? Môžu znižovať hladinu cukru v krvi, pozitívne vplývať na funkciu mozgu, podporovať imunitu a mnoho ďalšieho. Poďme si ich spoločne priblížiť.

 

Koreniny a bylinky sú našimi veľkými pomocníkmi v kuchyni. Vďaka nim jedlo dostane jedinečnú chuť a vôňu. Väčšina z nás si bez nich varenie nevie predstaviť. Vedeli ste však, že mnohé z nich majú liečivé účinky a pozitívne vplývajú na naše zdravie? Môžu znižovať hladinu cukru v krvi, pozitívne vplývať na funkciu mozgu, podporovať imunitu a mnoho ďalšieho. Poďme si ich spoločne priblížiť.

Tu je zoznam najznámejších bylín a korenín, ktoré sa môžu pýšiť liečivými vlastnosťami:

  1. Škorica

Škorica je vzácna a chutná korenina so silnými liečivými vlastnosťami. Obsahuje veľké množstvo účinných polyfenolov a antioxidantov. V štúdii, ktorá porovnávala antioxidačnú aktivitu 26 korenín sa stala škorica jednoznačným víťazom. Antioxidanty ukryté v škorici majú protizápalové účinky, ktoré môžu znížiť riziko ochorenia. Taktiež sa preukázalo, že môže mať priaznivé účinky na neurodegeneratívne choroby a znižovať hladiny cukru v krvi.

  1. Šalvia

Šalvia lekárska je liečivá bylina, ktorá môže priaznivo vplývať na funkciu mozgu a pamäť, najmä u ľudí s Alzheimerovou chorobou. Dokazuje to 4 mesačná štúdia, ktorá bola realizovaná na 42 jedincoch, ktorí trpeli ľahkou alebo stredne ťažkou Alzheimerovou chorobou. Zistilo sa, že extrakt zo šalvie výrazne zlepšil funkciu mozgu.

  1. Mäta

Mnohé štúdie preukázali liečivú silu mäty, hlavne v spojení so žalúdočnými ťažkosťami. Mätový olej môže podporiť a zlepšiť liečbu pri syndróme dráždivého čreva. Pomáha pri nadúvaní brucha, čo môže byť jeden z príznakov syndrómu dráždivého čreva. Jej využitie v aromaterapii zas môže mať silné účinky pri nevoľnosti.

  1. Kurkuma

Korenie kurmuma nám dodá krásnu žltú farbu v našom obľúbenom kari. A nielen to, obsahuje kurkumín, ktorý je silný antioxidant a pomáha bojovať proti oxidačnému poškodeniu oragnizmu? Je silne protizápalový a môže zlepšiť funkciu mozgu, pomôcť v boji proti Alzheimerovej chorobe, či znížiť riziko srdcovo cievnych chorôb.

  1. Ďumbier lekársky/Zázvor

Ďumbier lekársky (zázvor) patrí medzi najobľúbenejšie a najzdravšie korenie.

Štúdie ukázali, že 1 gram (alebo viac) zázvoru dokáže úspešne liečiť mnohé druhy nevoľnosti. Taktiež má silné protizápalové vlastnosti a môže pomôcť pri liečbe bolesti.

 

Liečivé účinky a pozitívny vplyv na naše zdravie majú taktiež byliny a koreniny ako:

  • Bazalka posvätná (svätá)
  • Kajenské korenie
  • Senovka grécka
  • Rozmarín lekárky
  • Cesnak

Teraz, keď ich už poznáte ich môžete využívať pri varení, či pečení. Pre inšpiráciu vám pridávame recept na výborné exotické kokosové kari, ktoré si môžete dochutiť kurkumou, kajenským korením alebo zázvorom. Jedlo je ľahké, fit, ktoré vás svojou vôňou prenesie do exotických krajín.

 

EXOTICKÉ KOKOSOVÉ KARI

Ingrediencie:

 

 

Kokosové mlieko Body&Future

 

200ml

Brokolica

 

250g

Batáty

 

3ks

Mrkva

 

2ks

Cuketa

 

1ks

Zväzok jarnej cibuľky

 

1ks

Strúčik cesnaku

 

2ks

Nastrúhaný čerstvý zázvor

 

1čl

Červená kari pasta

 

3čl

Šťava z citróna

 

2čl

Šálka / konzerva uvareného cíceru

 

400g

Kajenské korenie

 

1/2čl

Basmati alebo jazmínová ryža

 

 

 

Postup:

Mrkvu si nakrájame na pásiky, cuketu a batáty na kocky a brokolicu oddelíme na malé ružičky. Batáty uvaríme vo vriacej vode do mäka. Cuketu, mrkvu a brokolicu zvlášť tepelne upravujeme nad parou pomocou parného hrnca. Ak ho nemáme, dáme si do väčšieho hrnca vodu, položíme doň sitko so zeleninou, ktoré pod pokrievkou dusíme na pare. Zelenina nepríde o svoje cenné živiny a taktiež prekvapí svojou chuťou a farbou.

Ďalej si vo woku na olivovom oleji orestujeme nakrájanú jarnú cibuľku spolu s celým cesnakom, ktorý len mierne pretlačíme čepeľou noža. Do woku pridáme už zmäknutú zeleninu spolu s polovicou batátov a necháme minútu orestovať na silnejšom plameni. Druhú polovicu uvarených batátov spolu s kokosovým mliekom Body&Future, červeným kari, kajenským korením, šťavou z citróna a mletým čerstvým zázvorom rozmixujeme na hustejšiu „smotanu“, ktorú vmiešame k zelenine a tým celé kari zahustíme. Necháme variť asi 2-3 minúty. Kokosové kari podávame spolu s jazmínovou/basmati ryžou. Môžeme ho dozdobiť kúskami čerstvého koriandra a čiernym sezamom.


Prajeme Vám dobrú chuť!


Tip: Ak neviete nikde zohnať červenú kari pastu, viete ju nahradiť korením ako garam masala a kurkumou, ktorá jedlu dodá exotickú chuť.

 

 

Zoznam použitých zdrojov:

https://www.healthline.com/nutrition/10-healthy-herbs-and-spices

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon#TOC_TITLE_HDR_13