Podľa údajov (Institution of Mechanical Engineers) až 50% všetkých potravín na svete končí každý rok ako odpad. Koľko sa spotrebuje vody pri ich výrobe?
Ročne ľudia spotrebujú 3,8 trilión metrov kubických vody. Až 70% vody je spotrebovaných v globálnom poľnohospodárskom sektore. Zarážajúcim je fakt, že až 550 miliárd metrov kubických vody sa spotrebuje pri pestovaní plodín, ktoré sa nikdy nedostanú k spotrebiteľom.
IME ďalej tvrdí, že požiadavky na vodu a uspokojenie dopytu po potravinách spotrebiteľov budú narastať a v roku 2050 by mohli dosiahnuť 10 až 13,5 trilión metrov kubických ročne, čo znamená, že je to trojnásobok súčasného množstva, ktoré ľudia každoročne spotrebujú.
Keď sa pozrieme na samotnú výrobu potravín, výroba mäsa si vyžaduje oveľa väčšie množstvo vody ako zelenina. Na výrobu 1 kg mäsa je potrebných 5 000 až 20 000 litrov vody, pričom na výrobu 1 kg pšenice je potrebných 500 až 4 000 litrov vody.
V nasledujúcej tabuľke môžeme vidieť typické hodnoty spotreby vody potrebnej na výrobu bežných potravín. Taká čokoláda je na vrchole zoznamu, pri ktorej sa spotrebuje 17 196 litrov vody. Taktiež hovädzie, jahňacie a bravčové mäso si vyžaduje na výrobu veľké množstvo vody. Najlepšie výsledky majú rastlinné potraviny, napríklad na výrobu 1 kg zemiakov sa spotrebuje 287 litrov vody.
POTRAVINA |
MNOŽSTVO |
SPOTREBA VODY v litoch |
Čokoláda |
1kg |
17 196 |
Hovädzie mäso |
1kg |
15 415 |
Jahňacie mäso |
1kg |
10 412 |
Bravčové mäsa |
1kg |
5 988 |
Maslo |
1kg |
5 553 |
Kuracie mäso |
1kg |
4 325 |
Syr |
1kg |
3 178 |
Ryža |
1kg |
2 497 |
Cestoviny |
1kg |
1 849 |
Chleba |
1kg |
1 608 |
Pizza |
1kg |
1 239 |
Jablká |
1kg |
822 |
Banány |
1kg |
790 |
Zemiaky |
1kg |
287 |
Mlieko |
1x 250ml |
255 |
Paradajky |
1kg |
214 |
Zdroj:
https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-water-food-production-waste#data