Späť na zoznam
nov 2, 2020
Blog

Koľko vody je potrebnej na výrobu potravín?

Podľa údajov (Institution of Mechanical Engineers) až 50% všetkých potravín na svete končí každý rok ako odpad. Koľko sa spotrebuje vody pri ich výrobe?

Ročne ľudia spotrebujú 3,8 trilión metrov kubických vody. Až 70% vody je spotrebovaných v globálnom poľnohospodárskom sektore. Zarážajúcim je fakt, že až 550 miliárd metrov kubických vody sa spotrebuje pri pestovaní plodín, ktoré sa nikdy nedostanú k spotrebiteľom. 

IME ďalej tvrdí, že požiadavky na vodu a uspokojenie dopytu po potravinách spotrebiteľov budú narastať a v roku 2050 by mohli dosiahnuť 10 až 13,5 trilión metrov kubických ročne, čo znamená, že je to trojnásobok súčasného množstva, ktoré ľudia každoročne spotrebujú. 

Keď sa pozrieme na samotnú výrobu potravín, výroba mäsa si vyžaduje oveľa väčšie množstvo vody ako zelenina. Na výrobu 1 kg mäsa je potrebných 5 000 až 20 000 litrov vody, pričom na výrobu 1 kg pšenice je potrebných 500 až 4 000 litrov vody. 

V nasledujúcej tabuľke môžeme vidieť typické hodnoty spotreby vody potrebnej na výrobu bežných potravín. Taká čokoláda je na vrchole zoznamu, pri ktorej sa spotrebuje 17 196 litrov vody. Taktiež hovädzie, jahňacie a bravčové mäso si vyžaduje na výrobu veľké množstvo vody. Najlepšie výsledky majú rastlinné potraviny, napríklad na výrobu 1 kg zemiakov sa spotrebuje 287 litrov vody.

 

POTRAVINA

MNOŽSTVO

SPOTREBA VODY v litoch

Čokoláda

1kg

17 196

Hovädzie mäso

1kg

15 415

Jahňacie mäso

1kg

10 412

Bravčové mäsa

1kg

5 988

Maslo

1kg

5 553

Kuracie mäso

1kg

4 325

Syr

1kg

3 178

Ryža

1kg

2 497

Cestoviny

1kg

1 849

Chleba

1kg

1 608

Pizza

1kg

1 239

Jablká

1kg

822

Banány

1kg

790

Zemiaky

1kg

287

Mlieko

1x 250ml

255

Paradajky

1kg

214

 

 

 

Zdroj:

https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-water-food-production-waste#data